Юрий Луценко е депутат от 2002, вътрешен министър в кабинета на

...
Юрий Луценко е депутат от 2002, вътрешен министър в кабинета на
Коментари Харесай

Един главен прокурор. Различен от нашите

Юрий Луценко е депутат от 2002, вътрешен министър в кабинета на Тимошенко (2006-2006, 2007-2010), ръководител на партията на Порошенко (2014-2015) и последно -  от 2016 до 2019 - основен прокурор на Украйна. През 2020 година се лекува от рак. В изявление пред " Бабель ", излязло на 8 юли, някогашният основен прокурор споделя по какъв начин се е записал в териториалната защита и е отишъл да пази Украйна като доброволец. 

" От февруари до март отбранявахме Киев, бяхме на работа под Ирпен. От април до август - работа на администраивната граница на Николаевска и Херсонска област, по-късно къса работа в Канев. И това е най-важният миг в цялата история. В Канев разбрах, че мога да послужвам единствено на предна линия. Да вървиш по много спокойния град и да обясняваш на всички какво правиш там във военна униформа, не ми доставяше никакво задоволство. Не разбирах ролята си в тила ", споделя той. 

През септември се обръща към главнокомандващия на Военните сили на Украйна Валерий Залужни с молба да го изпратят на фронта.

" Не бях самичък, става дума за взвода, чийто пълководец е известният Роберт Мадяр Броуди. Бяхме 26 индивида, и когато на Залужни занесли заповедта за автограф, той наредил да позвънят и да попитат в действителност ли Луценко е подготвен да служи в Бахмут. Казах, че това е най-хубавото предопределение и съм доста признателен ", продължава той.

По-късно, към този момент в Бахмут, получава звание капитан. След изявления в медиите за новото звание, висшето политическо управление на Украйна подрежда " на часа да бъде отзован " от фронта.

" Историята беше смешна. Президентът Зеленски се връща от конференция, където някакви опозиционни медии му задават неприятни въпроси. Той е нервиран, а помощниците му демонстрират новината за новото ми звание и споделят: " Този човек е основал към този момент двама президенти, вие какво - чакате трети ли "? Казано в резюме, след 19 часа към този момент бях в Киев разполагаем на командващия териториалната защита, без право да напущам града ", продължава описа си Луценко. Не е ясно кого са имали поради в думите за третия президент, споделя той. 

След напътствието на управлението той напуща своя батальон и се насочва към Киев, само че не може да попадне " под разпореждането на командващия ", не го пускат на пропуща.

" Това продължи 29 дни. През това време изпратиха батальона ми от Канев в Бахмут. Още в първите дни там свършиха дроновете, и батальонът остана на практика " без очи ". Тежки улични боеве. Батальонът ни държеше половината цех, орките - другата половина.

Руските десантчици атакуваха вчерашни възпитатели в детски градини, графични дизайнери, агрономи, които през половината време се сражаваха без дронове. Полудявах от обезсърчение, и на 30-ия ден написах на командващия, че по времето, в което съм бил на негово предписание, не съм получил нито една задача, заради което считам изплатените ми парични средства за принадлежни към член 2, ал.191 (разхищаване на бюджетни средства в изключително огромни размери).

Честно казано, прекалих, само че военните доста не обичат да се занимават със закони и с Наказателния кодекс. След 20 часа бях в Бахмут ", продължава той.

Още месец батальонът, в който служи Луценко, води война в Бахмут, а след това по ротация е върнат назад в Канев. В този миг здравето му " припомня за себе си ". Попада в болничното заведение с обострен панкреатит, там намират проблеми с раменете, поради които Луценко би трябвало да бъде подложен на интервенция. След интервенцията в картона му вършат съответната записка, че има неработоспособност поради раково заболяване. Изводът на медико-санитарната експертна комисия (съответства на нашия ТЕЛК)  е за неработоспособност. Той не демонстрира този документ в армията. 

" На никого не го демонстрирах. Щом в армията схванат за неработоспособност на боеца, го пращат на военно-медицинска комисия. После, без да депозирам заявление, командирът ме при на тази комисия в централната болница в Киев, където ми направиха всички съвещания, инспекции, проучвания. В резултат ме оповестиха за неспособен за военна работа и ме махнаха от боен доклад. "

По думите му, това са остарели болежки, които са били и преди службата на фронта. В отговор на мненията, че с тия заболявания въобще не е трябвало да го одобряват, Луценко споделя: " На 24 февруари кой те пита? В териториалната защита не минаваш през никаква комисия, там пишеш заявление, комисия не е планувана ".

" Разбира се, и изначало можех да се прикрия с неработоспособност, възраст, и други работи, само че мисля, че човек, който 20 години приказва за Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да е в тази война, тъй като е за самостоятелност и за Европа. За мен това беше значимо ", заключва той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР